Gázkazán a mindennapos használatban

A gázkazán a ma építendő társasházak, családi házak és felújítandó lakások elengedhetetlen tartozéka, nélküle nem tudnánk élvezni a komfortos az otthon melegét és nem tudnánk meleg vízben fürdeni, mosogatni, de még zuhanyozni sem. Tehát a gázkazán ma már nem csak hogy elterjedt, de nélkülözhetetlen épületgépészeti berendezése mindennapi életünknek.

gázkazán áruház

A gázkazán üzeme közelebbről

Egy hagyományosnak mondható kivitelű, átlagosnak vett méretű 70-80 négyzetméteres lakásnak a fűtésére régebben elegendő volt egy nagyjából 20kW teljesítményű gázkazán is. Azóta változott a gázkazán alkalmazási lehetőségeit meghatározó, a modern épületenergetikai jellemzőket szabályozó jogi környezet és maga a gázkazán konstrukciók és gyártás technológiája, így ugyanezen lakás állandó fűtésére egy a korábbinál kisebb teljesítményű gázkazán is elegendő volna ma már. A technikai lehetőségek környezete fejlődött ugyan, de a bevált, pl.: olaj, vagy vegyes tüzelésű megoldások azért megmaradtak. Napjainkban ezeknek a gépesített, automatizáltabb kivitelei is jól fűtenek és állítanak el meleg vizet. A  www.ventil.hu-tól beszerzett gázkazán berendezések, ha a vízkeringetési rendszerüket tekintjük, többségében tartalmaznak egy a fűtővíz áramoltatását segítő, úgynevezett „fűtővíz szivattyút” (kényszer-cirkuláció; ha nincs szivattyú, akkor gravitációs), de természetesen léteznek külön mellételepíthető szivattyúk is.

A gázkazán égője

Egy gázkazán égőjében hagyományosan van egy gyújtó szerkezet (a gyújtóláng) és egy égő (a főégő), de az újabban gyártott, már kondenzációs kivitelben tündöklő gázkazán begyújtását és égetését sugárzó csőégő végzi. Ezáltal képes a gázkazán jobb hatásfokkal dolgozni, kisebb füstgázhőmérséklet mellett. A gázkazán égőjét szokás csoportosítani a bekeverés helye szerint, ami alapján léteznek elő-, és utókeveréses égők, valamint blokkégők, égőcsövek, égőtálcák, sugárzó égők, vagy főégők és gyújtóégők is.

A gázkazán vezérlése

A gázkazán működése egy beépített automatika által szabályozott, ami beállítja a víz hőmérsékletét, ki- és bekapcsolja a szivattyút, de további, a hatékony működést támogató egységei vannak, mint például a túlmelegedést és a füstgáz visszaáramlást megakadályozó termosztátok, de ide tartoznak a vízhőmérsékletet szabályozó műszerek és az időjárás-követő szabályzórendszer is.

Ha beindul a gázkazán…

A gázkazán égőjének elindítása a fűtővíz vízszivattyújának indításával egyidejűleg a víznyomás változása alapján irányított és vezérelt. Ezek mellett a gázkazán, vagyis a fűtés elindítása pedig a felfűteni kívánt helyiség hő-érzékelőjéről (termosztát) vezérelt. Egy modernebb gázkazán már folyamatosan (ún. modulálón) teljesítményszabályozott égővel van felszerelve, aminek teljesítménye a termosztátokkal felszerelt helyiségek mindenkori hőmérsékletéhez igazodik, mindezt persze folyamatosan, tehát fokozatmentesen. Egy ilyen automata teljesítményszabályozásnak akkor van értelme, ha maga gázkazán paraméterei illeszkednek a lakás valós hőigényeihez és nem választottak korábban jóval az indokolt teljesítménytartomány fölé. Megállapítható tehát, hogy ilyen esetekben jobb, ha a folyamatos szabályzással elérhető teljesítmény tulajdonképpen alacsonyabb, mint a lakás fűtési teljesítményigénye. Különben a gázkazán az üzeme során folyamatosan be- és kikapcsol majd értelmetlenül.

353px-Boiler_and_Cylinder (1)

Gázkazán meghibásodás

Számunkra a gázkazán meghibásodása többnyire egyenlő azzal, hogy valami rendelleneset érzékelünk. z lehet egy furcsa hang, zörej, folyamatos kattogás, amire eddig nem figyeltünk fel, folyton égő lámpa a kijelzőn, vagy az, hogy hol ki-, hol bekapcsol teljesen indokolatlanul. Persze a legharsányabb tünet, ha nincs melegvíz vagy fűtés, illetve ha a bekötött fűtőtestek valamelyike nem működik megfelelően. Az ilyen esetekben semmiképp se álljunk neki magunk szétszerelni a készüléket, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Amennyiben a garancia megkívánja, forduljunk az általuk javasolt szakemberek egyikéhez, mert nem minden esetben érvényesíthető, ha “külsős” szerelővel dolgozunk.

A gázkazán, ahogy azt fent is kielemeztük, egy összetett műszer és hibás működése, főleg, ha gázszivárgást okoz, életveszélyes lehet. Ezért is fontos ismét hangsúlyozni, hogy kerüljük a sufnituning módszereket és inkább bízzuk szakemberre a dolgot. Annál is inkább hiszen ő meg tudja állapítani, hogy érdemes-e megmenteni, vagy inkább egy csere szolgálná a javunkat. A készülékek élettartama nem mindig az üzembe helyezéssel kezdődik, hiszen, ha évekig állnak raktáron, a korrózió ugyanúgy elindul.