Hogyan kölcsönözzünk kocsit?

Autókölcsönzés

Az autókölcsönzés csínját-bínját nagyon ismerik azok, akik már kölcsönöztek valaha is autót. Ebből valószínűleg mindenki számára kiviláglik, hogy az autókölcsönzés egyáltalán nem bonyolult dolog, tulajdonképpen bárki meg tudja csinálni, aki „képben van”. Ezt az autókölcsönzés tevékenységét folytató vállalkozások vezetői és munkatársai is egybehangzóan meg tudják erősíteni. Persze minden cégtulaj jobban örül, hogyha az általa tulajdonolt és használatra bérbeadott gépjárművek vezetői ülésére tényleg olyan emberek ülnek be, akik valóban képben vannak. Az autókölcsönzés szóval fémjelzett relációban – ahol alapesetben egy tulajdonos és egy bérlő van jelen – az az ideális felállás, ahol egy jó állapotú és alacsony fogyasztású jármű találkozik egy megfontolt, alapvetően körültekintően vezető egyénnel, aki viszonylag kis távolságokon és lehetőség szerint jó minőségű utakon és autópályákon kívánja útjai során futtatni a járgányt.

Elmondható ezek alapján, hogy az autókölcsönzés során minél többször valósul meg az autókölcsönző gépparkját ilyen mértékben és minőségben igénybe vevő bérbeadás, annál hosszabb az egyes autók élettartama, vagyis annál hosszabb ideig képes profitot termelni minimális költségráfordítás mellett. Ez is egy vállalkozási forma, ahol gazdasági társaságként a vállalkozás célja a profit elérése, nyereség előállítása. Nem kell hozzá sok ész és diploma sem, hogy belássuk – ez lehetőség szerint akkor valósul meg, ha a lehető legkevesebb a költség és a lehető legmagasabb a bevétel. A kettő közt képződik a nyereség – ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni.

Az autókölcsönzés folyamata

Egy autókölcsönzés során szükségünk lesz elsősorban a józan eszünkre. Mégpedig azért, mert ez önmagában elegendő ahhoz, hogy ésszerű döntést hozzunk az autókölcsönzés témájában. Ehhez képesnek kell lennünk persze arra, hogy át tudjuk gondolni a valódi szükségleteinket, fel tudjuk mérni azokat. Ha például fagylaltot, vagy húsárut szeretnénk egy bizonyos időszakban esetenként, vagy valamilyen rendszerességgel A-ból B-be szállítani, akkor világossá kell válnia annak, hogy ehhez bizony szükség lesz egy hűtőkocsira. Hogy annak mekkorának kell lenni (mármint ami a hűtöttáru befogadó készségét , tehát a hűtőtér kapacitását illeti) az egy másodlagos kérdés, de cseppet sem elhanyagolható. Bizonyos mennyiség fölött ez alapján könnyen kiszámítható, hogy egy adott méretű hűtőtérrel rendelkező autónak hányszor kell fordulnia, hogy a munkát elvégzettnek tekinthessük. Hogy a kölcsönzött járgány milyen üzemű legyen, azt megint csak hétköznapi vezetői szokásaink alapján érdemes mérlegelnünk.

Az autókölcsönzés formai sajátosságai

Ha a jobban gyorsuló, ugyanakkor halkabb járású dízelüzemű kocsik jönnek be nekünk, akkor érdemes azt választanunk, hiszen valószínűleg már hozzászoktunk pl. az előzések közbeni felfutási és reakcióidőkhöz. Amennyiben azonban a benzines változat mellett döntünk, akkor tudnunk kell, hogy egy csöppet erőteljesebb brummogást hallhatunk a motor felől – ami valakit pl. feltüzel – viszont ez a csinnadratta kimerül a „zajban”, így a gyorsulása kicsit lassabb ütemben történik az ilyen kocsiknak.

Az autókölcsönzés polgárjogi szempontok alapján tulajdonképpen egy kölcsönbérleti szerződésnek minősül, ahol a szerződésben nem szabályozott kérdésekben – szokás szerint – a törvény vonatkozó rendelkezései az irányadóak.