Milyen a jó sóder ár?

Hogy milyen a jó, vagy inkább a megfelelő sóder ár, azt leginkább azok tudják felmérni, akik viszonylag gyakran rendelnek sódert, ezért képben vannak azt illetően, hogy mi az ideális sóder ár. Persze a sóder ár esetében is igaz, hogy az eladói és a kínálati viszonyok jelentősen befolyásolják, de jellegénél fogva nyilvánvalóan az építési ipar által keltett piaci hatások is formálóan hatnak a sóder ár alakulására.

Egyéni sóder ár tapasztalatok

Egyéni tapasztalatát is latba vetheti persze ilyenkor mindenki, aki valaha érintkezésbe került a piaci sóder ár témájával. Például jelen sorok írójának is van ilyen jellegű tapasztalatai, amelyek a sóder ár természetével összefüggnek és hasznosak is lehetnek valamilyen mértékben, még ha nem is az aktuális sóder ár jelenlegi piaci viszonyait tükrözik: www.fuvar-oda.hu – sóder

sóder ár

A sóder ár környékén

A sóder ár kérdésében sokan tájékozottak, hiszen egy ma már elterjedt, univerzálisnak mondható kötő- és töltőanyagról beszélünk. A sóder ár befolyásolja egy ház felépítésének végső összköltségét, hiszen a sóder ár már rögtön az épület alapjának ásásakor felmerül, hiszen az alap feltöltéséhez önthető állagú beton szükséges, ami végső formájába töltve megszilárdulás után kellő szilárdsággal rendelkezik. A beton alap készítése során a sóder ár mellett persze még van jó pár tényező, ami befolyásolja az építkezés költségeinek alakulását, hiszen csak az alapozáshoz sem csak és kizárólag sóder szükséges, így világos, hogy nem a sóder ár az egyetlen tényező, amivel számolnia kell a beruházást végző egyénnek, vállalkozásnak. A sóder ár mellett még van néhány dolog, amivel jó, ha kalkulál az ember. Például a sóder ár nem egymagában véve önálló költség, hanem csatlakoznak hozzá járulékos költségek is. Ilyenek a sóder ár mellett a szállítás, fuvarozás költségei is.

A sóder ár tartalmazza

Sóder ár. Ha belegondolunk, a sóder ár képzése első pillantásra, úgy távolról nem tűnik egy nagyon bonyolult dolognak. Mégis a sóder ára több tényező együttes hatásának alakulásától függ. A sóder ár tartalmazza nyilván egyrészt a sódernek, mint megfelelő – átlagos – arányú homok-kavics-kötőanyag keverék alkotóinak az árát elsősorban. Itt nem mellékes az említett arány. A sóder ár így önmagában véve tartalmazza az említett keverék alkotóinak az anyag árát külön-külön és persze a kitermelés és a keverékképzés árát is. Hogy a sóder ár olyan, amilyen, az nyilvánvalóan nem a véletlen műve. Az említett anyagösszetételű és arányú keverék minden alkotójának megvan a maga ára, még ha léteznek modern felszíni kőfejtéssel foglalkozó bányászati eljárások. Az építéshez és építkezéshez szükséges sóder meg kell feleljen bizonyos kívánalmaknak, hogy az aktuális építési folyamat során az elvárt anyagminőség egy meghatározott szinten belül legyen tartható. A sóder ár tehát tartalmazza ezeknek a finomító és hozzákeverő eljárásoknak a költségét is. Ezek mellett a sóder ár magában foglalja az őt forgalmazó cég, vagy cégek működési költségeit és nyilvánvalóan a vállalkozás megcélzott nyereségét is – egy köbméterre lebontva. A megfelelően képzett és kikalkulált sóder ár lehetőséget ad(hat) mennyiségi kedvezmény nyújtására a vevők részére. Ez az a rész, amikor, ha valaki sokat, vagy még annál is többet rendel, akkor a sóder ár tekintetében amellett, hogy összességében a többért többet is kell fizetni, azzal együtt az egységnyi térfogatra bontott sóder ár egyre kedvezőbbé válhat, minél több köbmétert rendel valaki. Bizonyos mennyiség fölött pedig a sóder ár jó helyen akár magában foglalhatja a szállítási költségeket is, de ezt nyilván befolyásolja a vásárolt mennyiség, és persze az is, hogy milyen messzire kell fuvarozni a rendelt mennyiséget és a billenős kocsi(k)nak hányszor is kell ezt a távot lejárni, hogy kihordják a teljes mennyiséget. Hiszen a sóder ára mellett itt bejönne még a fuvardíj és a sofőrök díjazása is.