Opencart restful api

Az OpenCart API egy viszonylag új lehetőség az Opencart-ot használó webfejlesztők és webáruház tulajdonosok körében. Az Opencart már évek óta az egyik legkedveltebb webáruház motor. A népszerűségének egyik legfontosabb oka, hogy egy ingyenesen használható, remekül működő webáruház motorról van szó. Egy olyan opensource rendszerről, amelynek elkészítéséért százezreket, ha nem milliókat kérne el egy webfejlesztő cég. A minden szükséges funkciót -shopping cart, vásárlási folyamat, termék menedzsment- tartalmazó ingyenes rendszer éppen ezért lett népszerű – de mindez idáig volt benne egy fontos hiányosság: nem volt OpenCart RESTful API lehetőség benne. Ezt a hiányosságot pótolja az OpenCart RESTful API V2.

Opencart Restful api V2

OpenCart RESTful API V2

Az OpenCart RESTful API egy igazi hiánypótló kiegészítő az Opencart pluginjei közt. Az API lehetővé teszi, hogy az OpenCart rendszerünk legfontosabb funkcióihoz kívülről is hozzáférjünk. Így már van lehetőségünk arra, hogy külső programból, akár egy OpenCart mobile API rendszerből kérjük le a webáruházunkban kapható termékek nevét, termékfotóját, árát és leírását. De akár a teljes kosárba tevési (Shopping Cart) és vásárlási folyamatot is végig tudjuk vinni a REST API -val.

Visszatekintve érdekes, hogy ez a funkció mindeddig nem volt megtalálható az OpenCart plugin listáján, de nem volt része a hivatalos Opencart funkcióknak sem. Ez a plugin viszont új lehetőséget nyit ki számunkra.

Az OpenCart RESTful API felhasználási lehetőségei

Az API funkciói lehetővé teszik például mobil webáruház alkalmazások készítését. Ehhez nem kell semmi más, csak a meglévő webáruházunkat az API-n keresztül összekötni a mobil alkalmazásunkkal.Erre idáig nem volt lehetőség. Másik felhasználási lehetőség, hogy készíthetünk akár saját admin felületet is a webáruházunkhoz, amivel tudjuk kezelni a webáruházunk termékeit és a vásárlásokat.
Igazából a felhasználási lehetőségek határtalanok – az OpenCart RESTful API pedig egy eszköz, amit úgy használhatunk fel, ahogy csak akarunk. A lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt.